Show/Close
Asteras - Radio Taxi
Σάββατο, 26 Ιουλίου 2014 01:08

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Ο βιαστικός επισκέπτης της Τήνου, ίσως και δικαιολογημένα, δεν συνειδητοποιεί εύκολα ότι το νησί, και ειδικότερα η Έξω Μεριά, περιοχή με έδαφος πλούσιο σε λευκό, γκρίζο και πράσινο μάρμαρο και με πολλά λατομεία, υπήρξε το σημαντικότερο απ’ όλα τα νεοελληνικά κέντρα μαρμαροτεχνίας.

Από την άλλη πάλι, το ασκημένο μάτι όσων διαθέτουν χρόνο να κατευθυνθούν προς τα εκεί –ή τουλάχιστον προς το μεγαλύτερο χωριό του νησιού, τον Πύργο– θα διακρίνει την έντονη
παρουσία και χρήση του μαρμάρου. Αρχιτεκτονικές εφαρμογές σε σπίτια, εκκλησίες και δρόμους, απλά ή περίτεχνα διακοσμημένα λιθανάγλυφα, εργαλεία και σκεύη της καθημερινής ζωής, υπενθυμίζουν στον περιηγητή ότι το μάρμαρο κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα.Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, δηλαδή το βάρος, ο όγκος, η αντοχή, η στιλπνότητα και η διάρκεια, καθιέρωσαν το μάρμαρο ως το κατεξοχήν μνημειακό υλικό για έργα τέχνης, από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική και γλυπτική έως το βυζαντινό διακοσμητικό ανάγλυφο, και από τη λαϊκή μαρμαρογλυπτική έως τον Νεοκλασικισμό και τους γλύπτες των δύο προηγούμενων αιώνων.

Σε αυτό το νησί, που δικαίως αποκαλείται υπαίθριο μουσείο μαρμαρογλυπτικής, και ειδικότερα σε αυτό το χωριό, όπου η τέχνη του μαρμάρου παραμένει ζωντανή έως σήμερα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς δημιούργησε το έκτο κατά σειρά θεματικό τεχνολογικό μουσείο του Δικτύου του, που εγκαινιάστηκε το 2008.Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας φωτίζει πτυχές της ισχυρής τοπικής παράδοσης, απαντά σε ερωτήματα, προσφέρει ποικίλες προσλαμβάνουσες, χρήσιμες για τη συστηματοποίηση των γνώσεων αλλά και για μια νέα ανάγνωση των ήδη υπαρχουσών. Ποια η σύσταση και η δομή αυτού του λίθου που μαρμαίρει (λαμπυρίζει) στο φως του ήλιου; Πόσα είδη μαρμάρου υπάρχουν στην Ελλάδα; Με ποιες τεχνικές και  εργαλεία γινόταν η εξόρυξη και η πρώτη κατεργασία των όγκων στο λατομείο; Πού βρίσκονται η Φάμπρικα και η Βαθή; Πώς λειτουργούσαν τα εκεί σχιστήρια; Πώς μεταφέρονταν οι όγκοι στα εργαστήρια  για την περαιτέρω επεξεργασία; Με ποιον τρόπο γινόταν η συναρμογή μιας σύνθετης μαρμάρινης κατασκευής; Ποιος ήταν ο τρόπος οργάνωσης των εργαστηρίων; Πώς συναλλάσσονταν οι τεχνίτες με τους πελάτες τους; Πώς εξελίχθηκε η μαρμαροτεχνία στην Τήνο ήδη από τον 17ο αιώνα; Πότε και με ποιον τρόπο συνέβαλαν οι Τηνιακοί τεχνίτες στη δημιουργία του νεοκλασικού προσώπου της Αθήνας και άλλων πόλεων; Ποια η διάκριση μεταξύ εμπειρικής και καλλιτεχνικής γλυπτικής; Για πολλούς επισκέπτες, η ουσιαστική εξερεύνηση του νησιού ξεκινά μετά την επίσκεψη στο Μουσείο – μάλιστα, για ορισμένους δεν σταματά εκεί. Και τούτο, αναμφίβολα, αποτελεί επιτυχία για ένα μουσείο.Εξίσου επιτυχής χαρακτηρίζεται και η συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητα του Μουσείου, η οποία το 2013 άγγιξε τα 25.000 άτομα. Η ανταπόκριση του κοινού δεν οφείλεται μόνο στον ελκυστικό
συνδυασμό εικόνας και περιεχομένου της μόνιμης έκθεσης, στην πλούσια συλλογή αυθεντικών αντικειμένων, στις υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες, στη στοχευμένη προβολή, στα ερείσματα στην κοινωνία του νησιού, στη διευρυμένη συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως ο Δήμος Τήνου ή το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου. Ανατρέχοντας στα πεπραγμένα της περσινής, επετειακής, χρονιάς, γίνεται σαφές ότι προς την ίδια κατεύθυνση συμβάλλουν και οι παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους, αποδεικνύοντας ότι το Μουσείο υπηρετεί, με συνέχεια και συνέπεια, τον πρωταρχικό του στόχο: να παραμένει, δηλαδή, ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού.

Η αγάπη του Μουσείου για τη μουσική οδήγησε στη διοργάνωση εξαιρετικά επιτυχημένων εκδηλώσεων, είτε αξιοποιώντας το ντόπιο πλούσιο καλλιτεχνικό δυναμικό, κυρίως χορωδίες, είτε φιλοξενώντας ευρύτερου βεληνεκούς σχήματα, όπως το Ross Daly Quartet με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Γιορτής Μουσικής και την πολυμελή Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού, η οποία εμφανίστηκε στην Τήνο για πρώτη φορά, με αφορμή τον εορτασμό της αυγουστιάτικης πανσελήνου.Εάν τα ποικίλα μουσικά ακούσματα εξασφάλισαν ψυχαγωγία και κοσμοσυρροή, οι δύο περιοδικές εκθέσεις που παρουσιάστηκαν στο Μουσείο προσέφεραν διαφορετικά μεταξύ τους ερεθίσματα.
H πρώτη περιλάμβανε έργα της Λέσχης Φωτογραφίας Σύρου και της Φωτογραφικής Ομάδας Νάξου, σε επιμέλεια του γνωστού φωτογράφου Πλάτωνα Ριβέλλη, ο οποίος, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια, δίδαξε σε διήμερο σεμινάριο. Εν συνεχεία, το εικαστικό σύνολο με γενικό τίτλο Τροπο/λογίες αξιοποίησε γόνιμα την πρόταση του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου, με το οποίο το Ίδρυμα συμπράττει συχνά τα τελευταία χρόνια. Με τον «Φωταγωγό», του Δημήτρη Σκαλκώτου, οι επισκέπτες γνώρισαν έναν Τήνιο καλλιτέχνη μυημένο στα μυστικά της μαρμαρογλυπτικής και, ταυτόχρονα, γνώστη των τάσεων της σύγχρονης γλυπτικής. Από την άλλη, οι αναζητήσεις της εικαστικού Μαρίας Κόντη στα «Τέσσερα όνειρα της δεσποινίδας Αφεντάκη» συνδυάστηκαν με τη μοναδική –έστω και έμμεση– αναφορά στον Γιαννούλη Χαλεπά, υπενθυμίζοντας ότι το 2013 συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από τον θάνατό του.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η σταθερή μέριμνα για σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, τοπικές και μη. Καθιερωμένες πλέον εορταστικές εκπαιδευτικές δράσεις υλοποιήθηκαν τις Απόκριες, το Πάσχα και τα Χριστούγεννα, ενώ καταξιωμένοι ετήσιοι θεσμοί, όπως η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, η Διεθνής Ημέρα και η Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων, οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, οριοθέτησαν και πάλι το πλαίσιο για ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις που απευθύνονταν σε παιδιά και ενήλικες.Η γενικευμένη κρίση των τελευταίων ετών ώθησε το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς να ενδυναμώσει περαιτέρω τον κοινωνικό ρόλο των μουσείων του και να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενσωμάτωσή τους στην τοπική κοινωνία. Το πρόγραμμα του 2014 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, εκτός από τις περιοδικές εκθέσεις, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις μουσικές βραδιές, είναι εμπλουτισμένο με πιλοτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το τρίμηνο παιδικό εργαστήριο κατασκευής φιγούρας Καραγκιόζη κάθε Σάββατο πρωί, η Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου (τα μέλη της οποίας συναντώνται για πρόβες κάθε Πέμπτη βράδυ, ενόψει των καλοκαιρινών εμφανίσεων), οι προβολές παιδικών ταινιών το πρώτο Σάββατο κάθε μήνα αλλά και βραβευμένων ελληνικών ντοκιμαντέρ την τελευταία Τετάρτη κάθε μήνα, είναι μερικές μόνο από τις ενέργειες που προσβλέπουν στην καθιέρωση του Μουσείου ως χώρου καθημερινής συνάντησης και δημιουργικής ενασχόλησης για τους κατοίκους του νησιού. Με αυτόν τον τρόπο, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας συνεισφέρει στην παραγωγή και προαγωγή πολιτισμού και κατά τους
«άνυδρους» μήνες του έτους, πέρα από τη δεδομένη υπερπροσφορά της καλοκαιρινής περιόδου.Οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής, θέτοντας συγχρόνως υψηλότερους στόχους για το μέλλον.

Ανδρέας Λαπούρτας
Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος
Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Καθημερινά, εκτός από την Τρίτη, 10:00-18:00 (από 01.03 έως 15.10) / 10:00-17:00 (από 16.10 έως 28.02)
Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (έως τις 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου,
6 Δεκεμβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ
Γενική είσοδος: € 3 / Μειωμένο: € 1,50

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ
Το Μουσείο διαθέτει χώρο στάθμευσης Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων, αναψυκτήριο, καθώς και πωλητήριο (ανοιχτά τις ώρες λειτουργίας του Μουσείου).
Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών, είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Το κτήριο του Μουσείου και η έκθεση είναι προσβάσιμα από άτομα με αναπηρία, η είσοδος για τα οποία είναι ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις, είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.
Επιτρέπεται η ερασιτεχνική φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση. Έπειτα από συνεννόηση, στο Μουσείο οργανώνονται επιδείξεις επεξεργασίας μαρμάρου για το κοινό.

Πληροφορίες, επικοινωνία: 22830 31290 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
| www.piop.gr
Διαβάστηκε 1702 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016 02:01