Show/Close
Asteras - Radio Taxi
Aithrio
Fyki
Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 17:01

Γιώργος Λέντζας: «Η Τήνος έχει μία ιδιαίτερη, σχεδόν αιρετική μυσταγωγία»

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)


Με χιλιάδες χιλιόμετρα στο ενεργητικό του, το World Party Boy, Γιώργος Λέντζας, δηλώνει θαυμαστής της Τήνου, αποκαλώντας τη «Νέα Ζηλανδία» της Ελλάδας. Με αφορμή την αγάπη του για το σερφ, ο κάμεραμαν της δημοφιλούς εκπομπής βρέθηκε στο νησί των απείρων δραστηριοτήτων που όπως φαίνεται, του έχει κλέψει την καρδιά. 

            •           Θα έλεγες πως έχεις καταφέρει να αναγάγεις την εμπειρία ενός ταξιδιού σε «δουλειά» ή το αντίθετο;  Πώς συνδυάζονται αυτά τα δύο;

Εκνευρίζομαι με τον εαυτό μου όταν αντιλαμβάνεται το ταξίδι ως δουλειά, αλλά από την άλλη είναι και αλήθεια. Το να έχεις την τύχη η δουλειά σου να αφορά στην καταγραφή εικόνων από όλο τον πλανήτη, είναι μία πανέμορφη ευθύνη και μία φοβερή προοπτική, αν καταφέρεις να ταξιδεύεις όπως πρέπει. Με ανοιχτό μυαλό και χωρίς φόβο για οτιδήποτε διαφορετικό.

            •           Ταξίδι ίσον…

Εξερεύνηση του κόσμου, μέσα και έξω από εσένα.

            •           «Το καλύτερο ταξίδι είναι αυτό που δεν έχω κάνει ακόμα». Πώς είναι να είσαι ένας non-stop περιπλανώμενος;

Τόσο βιωματικό, που οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό, μου φαίνεται στασιμότητα. Θεωρώ πολύ δύσκολο μετά από τόσα χρόνια, να ριζώσω κάπου, και να βρω ολοκλήρωση. Καλώς ή κακώς έφτασα 25, το να φεύγω είναι ίσως το μόνο πράγμα που έμαθα να κάνω καλά.

            •           Η ομορφότερη φωτογραφία σου είναι αποτυπωμένη σε μια κάμερα ή στο μυαλό; Θα μου την περιγράψεις;

Θέλω να πιστεύω ότι την ομορφότερη φωτογραφία δεν την έχω τραβήξει ακόμα. Πάντως σίγουρα ξεχωρίζω ορισμένα πορτραίτα ανθρώπων από όλο τον κόσμο, ανθρώπων που το γεγονός ότι δεν ήξεραν καν να ποζάρουν στον φακό, τους έκανε τους ομορφότερους ανθρώπους που έχω φωτογραφήσει ποτέ.

            •           Έχεις γνωρίσει ανθρώπους διαφορετικών φυλών, πολιτισμών και πιστεύω. Τελικά πόσο διαφορετικοί είμαστε στην πραγματικότητα; Ποιος λαός σε έχει στιγματίσει;

Πολύ λιγότερο απ’ όσο φαντάζονται όλοι. Ο κόσμος, πλέον, διαρθρώνεται ολοένα και πιο πολύ, με οικονομικά, ταξικά αν θέλεις, χαρακτηριστικά. Ο άνεργος πατέρας στην Αμερική, στην Ασία, που προσπαθεί να ταΐσει την οικογένεια του, αντιλαμβάνεται ως συνειδησιακό αδελφό του όχι τον γηγενή εφοπλιστή για παράδειγμα, αλλά τον αντίστοιχο άνεργο πατέρα στην Ελλάδα. Αυτό αλλάζει. Έχοντας πάει σε όλο τον κόσμο, βρίσκει έκφραση η θεωρία που θέλει την Γη όχι σφαίρα, αλλά ζυγαριά, που όσο περισσότερο βουλιάζει η μία της πλευρά, τόσο ανυψώνεται η άλλη.

            •           Ένας άνθρωπος που έχει δει εκατοντάδες μέρη σε όλο τον κόσμο, επέλεξε την Τήνο για τις διακοπές του. Τι είναι αυτό που την κάνει διαφορετική;

Θα μπορούσα να συζητάω για ώρες τι ξεχώρισα στην Τήνο. Ένα ταξίδι που ξεκίνησε καθαρά λόγω του σερφ, με έκανε να θέλω να γνωρίσω κάθε πλευρά του νησιού και των κατοίκων του. Η Τήνος έχει μία ιδιαίτερη, σχεδόν αιρετική μυσταγωγία, που αντίστοιχη της έχω βρει μόνο στη Σαμοθράκη. Είναι από τα λίγα νησιά που σχεδόν μπορώ να προσωποποιήσω, δηλαδή όταν σκέφτομαι την Τήνο, σκέφτομαι μια ζωντανή οντότητα, ένα πρόσωπο που σχεδόν θεωρώ υπαρκτό. Τέτοια είναι η δύναμη του νησιού.

            •           Πώς βρίσκεις το νησί από άποψη εναλλακτικών δραστηριοτήτων;

Συζητώντας με φίλους καταλήξαμε ότι η Τήνος θα μπορούσε να είναι η ‘’Νέα Ζηλανδία της Ελλάδας’’, εννοώντας το καταπληκτικό και ιδιαίτερο τερέν της, που προσφέρεται για κάθε είδους εναλλακτική δραστηριότητα. Είναι μαγικό, σε αυτή την ακτίνα, να υπάρχει η δυνατότητα για κάποιον να κάνει από surf, windsurf και sup μέχρι bouldering, καταδύσεις, mountain bike, trekking, paraglide. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με την καταπληκτική λαογραφία, την τέχνη και την αρχιτεκτονική του νησιού, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο μέρος απόδρασης από τα αστικά κέντρα, ντόπια και ξένα. Φυσικά πρέπει να αλλάξουν πολλές αντιλήψεις, αλλά γνώρισα νέους ανθρώπους, που έχουν τη γνώση, τη διάθεση και τα βιώματα για να στρέψουν το νησί προς αυτή την κατεύθυνση.

            •           Ποια τα δυνατά χαρτιά του νησιού και σε ποια σημεία χρειάζεται βελτίωση;

Τα δυνατά χαρτιά τα ξέρουν όλα και δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος για να τα υποδείξει. Ωστόσο, θα ήθελα να σταθώ σε κάτι που θεωρώ ότι χρειάζεται βελτίωση, μέσα από τα προσωπικά μου βιώματα. Όταν ανέφερα στο περιβάλλον μου ότι επέλεξα την Τήνο για τις διακοπές μου, όλοι με ρώτησαν κάτι ασυνήθιστο, σε σχέση με το ταξίδι γενικότερα.
- Γιατί; Η Τήνος είναι συνυφασμένη, ευτυχώς ή δυστυχώς, με τον θρησκευτικό τουρισμό. Κατά τη γνώμη μου, αυτό υποτιμά ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της Ελλάδας. Η ‘’σκιά’’ που ρίχνει η Εκκλησία στο υπόλοιπο νησί, την αδικεί, και την αδικεί γιατί κρύβει προσπάθειες ανθρώπων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική του νησιού, από την Κολυμπήθρα και τον Πάνορμο, μέχρι τα Δυο Χωριά και τον Κουμελά. Η διαφορετικότητα του νησιού είναι αυτό που το κάνει μοναδικό. Και, αυτή ακριβώς, η διαφορετικότητα, πρέπει να επικοινωνηθεί προς τα έξω.

            •           Τήνος ίσον…

Οι άνθρωποί της. Όπως παντού και πάντα άλλωστε.

Διαβάστηκε 1558 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016 17:26